Waarom is ijs zo populair bij een foodtruck?

De zomer is in aantocht! Genieten van dit mooie weer zonder een ijsje?

Dat kan natuurlijk niet. Wij Nederlanders staan massaal in de rij voor de ijssalons. Maar wat voor soorten ijs worden er eigenlijk allemaal verkocht in die salons? Ook gaan we uitzoeken of je ijs ook kan toevoegen aan het menu van jouw foodtruck.

 

Welke soorten ijs maken wij in Nederland?

Er zijn veel meer soorten ijs in Nederland dan alleen het roomijs wat jij waarschijnlijk denkt te krijgen in de salon. Hieronder een aantal soorten ijs die we gaan uitleggen in deze blog.

  • Het bekende roomijs
  • Parfait
  • Het “gezonde” yoghurtijs
  • Sorbetijs

 

Het bekende roomijs:

Traditioneel maken wij in Nederland ijs van melk. Eigenlijk zouden we het dus melkijs moeten noemen, maar inmiddels is het al bekend als roomijs. Roomijs is de beschermde naam van het ijs want het moet tenminste 5% vet bevatten en er mogen geen andere vetten aan toegevoegd worden. Roomijs is verkrijgbaar in allerlei smaken, maar de meest favoriete smaak in Nederland is nog steeds vanille. Dit is ook vaak de basissmaak van veel soorten ijs. Roomijs bevat per portie 133 calorieën. Magnum heeft daarom ook het onterechte stigma gekregen dat het dezelfde hoeveelheid calorieën heeft als een pakje roomboter. Een pakje roomboter van 50 gram heeft 1800 calorieën dus ga maar na.

Parfait:

Parfait is eigenlijk het kleinere broertje van het roomijs. Maar dit klinkt natuurlijk veel sjieker! Maar het is in basis gewoon roomijs. Het verschil zit hem in de bereidingswijze. Roomijs wordt langzaam en draaiend gemaakt en parfait wordt zonder roeren gemaakt. Het is een heel smeuïg soort ijs maar het is niet zo lang houdbaar.

Het “gezonde” yoghurtijs:

Yoghurtijs kan een stuk minder vet en zoet zijn als bijvoorbeeld het roomijs, als je het zelf maakt met yoghurt. Maar als je een bak yoghurtijs koopt in de supermarkt heeft het waarschijnlijk net zo veel calorieën als normaal ijs. Dit komt door het bereidingsproces, hiervoor wordt namelijk vaak gedroogd yoghurtpoeder gebruikt. Dan smaakt het toch als roomijs. Ze gebruiken yoghurtpoeder omdat de melkzuurbacteriën van yoghurt niet zomaar toegevoegd mogen worden. Als je zelf yoghurtijs maakt dan zitten daar natuurlijk aanzienlijk minder calorieën in. Er zijn in Nederland een aantal salons die alleen yoghurtijs verkopen.

Sorbetijs:

Sorbetijs wordt per definitie praktisch zonder zuivel gemaakt. Het hoofdingrediënt is natuurlijk gepureerd fruit en dit maakt het tot een luchtig waterijsje. Soms wordt er wel een beetje room toegevoegd om de structuur wat te verbeteren. Sorbetijs wordt net als roomijs draaiend gemaakt. Echt sorbetijs vind je natuurlijk bij de Italiaanse salon. Vaak hebben zij hun eigen familierecepten voor het maken van dit ijs.

Als je in Nederland een sorbetijsje op het terras besteld dan gooi je ongeveer twee magnums naar binnen. Dit heeft te maken met dat het geen sorbetijs is, maar er losse vruchten bij het roomijs zit.

 

(tekst gaat verder onder de afbeelding)

verschillende soorten ijs

 

Een foodtruck met ijs voor de deur. Kan dat?

Ijs zoals het hoort. Zoals je het herkent van vroeger. De ijscokar die bij je thuis langs reed, met het herkenbare deuntje waar de kinderen dolblij van werden. Tegenwoordig komt de ijscokar niet meer langs….

Toch blijft het leuk en het geeft de mensen een fijn en vrolijk gevoel als er een foodtruck voor de deur staat waar je met het warme weer een heerlijk sorbetijsje kan halen!

Het is hipper dan hip en je zou allemaal verschillende soorten ijs kunnen toevoegen aan je menu! Wat tegenwoordig helemaal hip is in een foodtruck is de froyo (frozen yoghurt) met allerlei soorten fruit.

Met ijs kan je natuurlijk honderden verschillende soorten maken en kan het menu van de foodtruck blijven vernieuwen.

 

Ben je geïnspireerd geraakt over wat je nog meet kan doen met een foodtruck? Lees dan eens onze andere blogs over de foodtruck!