Hoe start ik een foodtruck?

Foodtrucks, je ziet ze steeds vaker in het huidige straatbeeld. Op het plein bij jou in de buurt of op evenementen. De foodtruck is een opkomend fenomeen dat steeds meer populariteit aan het winnen is. In deze blog vertellen we je de belangrijkste punten hoe jij een succesvolle foodtruck kan starten!

 

Wat is een foodtruck?

Razend populair zijn ze tegenwoordig, foodtrucks. Je komt ze steeds vaker tegen, op straat, bij evenementen of festivals. Maar wat is een foodtruck ook alweer precies? Een foodtruck is een mobiele restaurant of snackbar op wielen. Ze worden ook wel; rollende keuken, restaurant op wielen of mobiele kantine genoemd. Dit concept is oorspronkelijk overgewaaid vanuit de Verenigde Staten. Foodtrucks verkopen eten en drinken van een specifieke origine of thema, dit kan variëren van friet, patat, hamburgers, pizza’s tot aan andere populaire gerechten zoals gezonde smoothies, vegetarische of veganistische hapjes.

(tekst gaat verder onder afbeelding)

Foodtruck fish & chips

 

Hoe begin ik een foodtruck?

Vaak zijn de mensen die een foodtruck willen starten chef-koks of hobbykoks die meer vrijheid willen hebben. Ze hopen deze vrijheid dan te vinden door het starten met hun eigen foodtruck. Het starten hiervan is een stuk laagdrempeliger dan het starten van een compleet nieuw horecabedrijf.

De eerste stap waar je mee aan de slag gaat, nog voor dat je ook maar iets gaat aanschaffen, is het schrijven van een gedegen ondernemingsplan. Dit plan is jouw fundering voor de toekomst! Veel beginnende ondernemers gaan al snel de fout in door maar gewoon te starten zonder hier kritisch over na te denken. De belangrijkste aspecten waar je over moet nadenken zijn de volgende punten:

 • Waarom zouden mensen bij mijn foodtruck willen bestellen?
 • Wat maakt mijn foodtruck onderscheidend van de rest?
 • Is er vraag naar een extra foodtruck? Met andere woorden, is er al veel concurrentie?
 • De markt in kaart brengen. Wie is mijn doelgroep? Wie wordt mijn klant?
 • Hoe ga ik dit financieren en met welke kosten moet ik rekening houden? Denk aan aanschaf foodtruck, interieur, voorraad, vaste lasten, verzekeringen etc.

Wanneer je een ondernemingsplan hebt geschreven is het tijd voor de volgende stap. Als het goed is heb je nu alle zaken die komen kijken bij het starten van een foodtruck onderzocht en in kaart gebracht. Dan gaat nu het echte werk beginnen! Je gaat je bedrijf inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK). Wanneer je een bedrijf wil starten is het verplicht om je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Met een KvK-nummer kun je bijvoorbeeld je belasting regelen en btw terugvragen van je ingekochte voorraad.

 

Wat kost een foodtruck?

De aanschafkosten van een foodtruck lopen aardig uiteen. Het ligt eraan welke keuzes je gaat maken en wat je met je truck wil uitstralen. Echter zijn de mogelijkheden eindeloos. Van Amerikaanse schoolbussen tot schaftketen en bakfietsen, plus nog alles wat daartussen zit. Hoe maak je deze keuze? Daarnaast moet je er ook nog rekening mee houden of de truck nog verbouwd moet worden.

Houdt rekening met wat je in de toekomst wilt gaan verkopen. Is hiervoor een kleine truck of zelfs trailer voldoende? Of heb je toch wel behoefte aan een volwaardige foodtruck?

Zoals eerder genoemd lopen de kosten van een foodtruck sterk uiteen. Kosten van een kleine trailer starten vanaf ongeveer €4.000 tot €8.000 euro exclusief btw. Je kunt er ook voor kiezen om een oldtimer aan te schaffen, deze hebben een prachtige uitstraling, maar hier hangt ook een prijskaartje aan. Oldtimers van bijvoorbeeld de populaire merken Citroen of Volkswagen starten ongeveer vanaf €45.000 euro exclusief btw.

Amerikaanse stijl trailers gebaseerd op de Airstream caravan starten vanaf een bedrag van ongeveer €75.000 euro. Dat is een flink bedrag, maar hier heb je dan ook een 7 meter superkwaliteit foodtrailer die zeer geschikt is voor grote cateraars en restaurants.

Het is daarom ook interessant om eens op Marktplaats te kijken. Hier staan vaak tweedehands foodtrucks op die zeker nog in staat zijn voor een nieuwe eigenaar. Verder is het ook mogelijk om een foodtruck te huren. Kijk op de website van FoodtruckBooking voor meer informatie! Hierdoor heb je weinig tot geen startkapitaal nodig en kun je toch beginnen met je foodtruck onderneming!

(tekst gaat verder onder afbeelding)

foodtruck hotdogs

 

Hoe wordt mijn foodtruck succesvol?

De basis van een succesvolle foodtruck onderneming is het schrijven van een ondernemingsplan zoals beschreven is in de paragraaf hierboven. Echter is dit natuurlijk geen garantie succes.

Zaken om rekening mee te houden zijn:

 • Wees origineel & creatief. De concurrentie wordt steeds groter, dus waarom zouden mensen bij jouw foodtruck moeten bestellen?
 • Wees onderscheidend, door de hevige concurrentie heeft de consument genoeg mogelijkheden. Probeer je bijvoorbeeld te onderscheiden van je concurrent. Door bijvoorbeeld een specifiek gerecht te bereiden.
 • Zorg voor een leuke uitnodigende stijl. Kleed je foodtruck mooi aan. Zorg dat je opvalt!

Welke wet- en regelgeving zijn er voor foodtrucks?

Voordat je vanuit je nieuw ingerichte foodtruck aan de slag wil om de mensen kennis te laten maken met jouw overheerlijke gerechten, moet je ervoor zorgen dat je alle papieren in orde hebt. Hieronder een kleine samenvatting van regels waar je je aan moet houden:

 • Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit: Horecaondernemers moeten zich aan strikte hygiëneregels houden
 • Sociale hygiëne: Voor specifieke producten zoals: rauwe vis (sushi), döner of ijs gelden nog strengere regels.
 • Vergunningen: Je mag niet zomaar je foodtruck ergens plaatsen en gaan verkopen. Hiervoor heb je een vergunning nodig. Controleer dus altijd of je vergunning in orde is voordat je begint met verkopen!
 • Verzekeringen: zorg er altijd voor dat je foodtruck goed is verzekerd. Daarnaast is het ook belangrijk om te voldoen aan de brandveiligheid regels. Het is verstandig om je hierin te verdiepen, elke gemeente hanteer hier andere regels voor.