Zwangerschap is een bijzondere tijd die veel speciale aandacht vereist voor je dieet. Wat je eet heeft direct invloed op de gezondheid en ontwikkeling van je ongeboren kind. Het kiezen van het juiste voedsel kan overweldigend zijn, maar met de juiste kennis kun je een voedingspatroon samenstellen dat zowel jou als jouw baby ten goede komt. In deze blog bespreken wij de essentiële voedingsstoffen en voedselgroepen die je moet opnemen in je dieet tijdens het eten zwangerschap. Ook duiken we in de voedingsmiddelen die je beter kunt vermijden.

Belangrijke voedingstoffen

Om te beginnen met één van de belangrijkste voedingsstoffen, namelijk foliumzuur. Foliumzuur is een B-vitamine wat helpt bij het voorkomen van neurale buisdefecten en bevordert de gezonde groei van het ruggenmerg en de hersenen. Foliumzuur vind je in verrijkte granen, bladgroenten, citrusvruchten en de hersenen. Veel artsen raden aan om een foliumzuursupplement in te nemen. Daarnaast is ijzer essentieel, ijzer zorgt voor het transport van zuurstof in het bloed. Zwangere vrouwen hebben meer ijzer nodig vanwege het toegenomen bloedvolume. IJzer vind je in voedingsmiddelen zoals rood vlees (niet rauw!), gevogelte, linzen en verrijkte ontbijtgranen. Je vraagt je je misschien af: “mag ik rundvlees eten?”. Dat mag! Mits het volledig doorbakken is en dus niet rauw.

Eiwitten zijn de bouwstenen voor de cellen van je baby. Het is belangrijk om goede bronnen van eiwitten te kiezen om hier voldoende van binnen te krijgen. Denk aan gevogelte, eieren (gekookt of gebakken), bonen, noten en zaden. Ga ook voor biologisch vlees als je portemonnee het toe laat. Dit is vaak onbewerkt ten opzichte van niet-biologisch vlees, dus minder schadelijke chemicaliën. 

Voedsel om te eten

Groenten en fruit zijn rijk aan vitamines, mineralen en antioxidanten en hierom essentieel. Probeer veel verschillende kleuren groenten en fruit te eten om een grote variatie aan voedingsstoffen binnen te krijgen. Daarnaast zijn volle granen belangrijk, kies voor volkoren brood, pasta en rijst etc. Deze bevatten meer voedingsstoffen en vezels dan de niet-volkoren producten. Volle granen zijn belangrijk voor een gezonde spijsvertering. 

Voedsel om te vermijden

Tijdens je zwangerschap zijn er ook veel voedingsmiddelen die je beter kunt vermijden. Rauwe en ongekookte voedingsmiddelen zoals rauw vlees, vis, eieren en ongepasteuriseerde zuivel kunnen schadelijke bacteriën bevatten die gevaarlijk kunnen zijn voor zowel de moeder als de baby. Vermijd daarnaast ook hoge kwikvis. Dit zijn vissoorten met een hoog kwikgehalte, voorbeelden hiervan zijn koningsmakreel, zwaardvis en haai. Kwik kan schadelijk zijn voor de ontwikkeling van de hersenen van de baby. Ook is het aan te raden om de cafeïne-inname te beperken. Alcohol moet je vermijden en absoluut niet consumeren tijdens je zwangerschap.

Conclusie eten zwangerschap

 Het samenstellen van een gezond dieet tijdens het eten zwangerschap hoeft niet ingewikkeld te zijn. Focus op voedzame, vers bereide maaltijden en zorg ervoor dat je een verscheidenheid aan voedselgroepen opneemt om aan je voedingsbehoeften te voldoen. Neem bij twijfel altijd contact op met je gezondheidszorgverlener om je ervan te verzekeren dat je voedingsplan zowel veilig als effectief is voor jou en je groeiende baby.