Drie tips voor het beginnen van jouw website

Er zijn ontzettend veel mogelijkheden om een website te maken. Je kunt hem laten bouwen door een echte webdesigner. Deze persoon ontwerpt niet alleen de website maar bouwt hem ook zodat die kant-en-klaar afgeleverd kan worden. Tegenwoordig zijn er ook genoeg handige programma’s waarmee je makkelijk zelf een website kunt designen en bouwen. Maar waar moet je op letten bij het maken van een website? En heb jij jouw domeinnaam al geclaimd? Lees verder om geen enkele stap te missen.

Domeinnaam

Het allereerst begin je met het bedenken en claimen van je domeinnaam. Hoe moet jouw website gaan heten? Het is belangrijk dat je een domeinnaam kies die bij je bedrijf past en die nog beschikbaar is. Er zijn in Nederland namelijk al 5 miljoen geregistreerde domeinnamen! Gelukkig zijn er programma’s waarop je kunt zien of jouw gekozen domeinnaam al in gebruik is of dat deze nog beschikbaar is. Je kunt ervoor kiezen dat je merknaam ook je domeinnaam is maar je kan er ook voor kiezen dat je jouw eigen naam gebruikt als domeinnaam. Vaak moet je hier dan wel een kleine twist aangeven wat normale voornamen zijn ook al vaak geregistreerd. Mocht je nou totaal inspiratieloos zijn? Er bestaan tegenwoordig handige websites die domeinnaam opties voor je bedenken. Je hoeft alleen maar een onderwerp in te geven en de site maakt verschillende combinaties. Mocht je nou met je domeinnaam een bedrijf beginnen. Dan is het verstandig om ook op de KVK website te kijken of deze domeinnaam nog vrij is.

Design

Het bedenken van een design is misschien wel het lastigste deel van het maken van een website. Want hoe gaat je huisstijl eruit zien? Welke kleuren ga je gebruiken? En heb je al een bepaald font in gedachten? Het is goed om dit eerst te schetsen of een opzetje in Photoshop of inDesign te maken. Zo krijg je al een goed beeld van hoe de website er ongeveer uit komt te zien. Als je de website zelf gaat bouwen is het altijd fijn om er een schets naast te hebben zodat je niet vanaf niets moet beginnen. Verder is het aan te raden om veel gebruik te maken van afbeeldingen. Een afbeelding zegt vaak meer dan woorden en maakt de website een stuk aantrekkelijker. Ook kan je door middel van afbeeldingen de sfeer van een website goed overbrengen.

Bouwen

Ga je de website zelf bouwen of laat je hem door een webdesigner bouwen? Het uitbesteden van een website kan best prijzig zijn. Daarom zijn er allerlei websites die het bouwen van een website in makkelijke stappen aanbieden. geen moeilijke codetaal of urenlang programmeren. Deze websites bieden zelfs complete templates aan waarbij je alleen de inhoud nog hoeft te veranderen. De templates hebben al een bepaald design waardoor het voor de maker een stuk makkelijker wordt gemaakt. Mocht je nou meer uitdaging zoeken? Dan zou je eventueel from scratch kunnen beginnen. De website biedt namelijk ook de optie drag-and-drop aan waarmee je blokken kan plaatsen en hiermee een design maakt.