Wil jij graag een koffie foodtruck beginnen?

Koffie is een product dat overal en nergens gedronken wordt. Ongeacht hoe het weer is, de economie en nieuwe trends; we zijn altijd opzoek naar koffie. Mensen nemen ook steeds minder snel genoegen met zomaar een koffie. Een foodtruck zou hier vandaag nog op moeten anticiperen. In deze blog vertellen wij jou welke stappen je kan nemen om goede koffie foodtruck te beginnen en hoe je daarin de lekkerste koffie kan serveren. En let op want er komt veel bij kijken voor het zetten van een goede kop koffie!

Hoe duurder hoe beter?

Om goede koffie te zetten heb je natuurlijk een koffiezetapparaat nodig. Hoe duurder het apparaat hoe preciezer deze werkt en dat heb je nodig. Het is bijvoorbeeld heel belangrijk dat de temperatuur van het water constant blijft en het water moet ook met dezelfde druk door de tamper heen gedrukt worden. Een duur koffiezetapparaat is hier meestal vrij goed in. De kwaliteit van het water is zo belangrijk omdat de koffie voor een groot deel bestaat uit dit water. Om het water zo constant mogelijk te houden wil je graag een waterfilter in je koffiemachine. En bovendien is dit ook veel beter voor je machine!

In een koffiemachine worden de bonen gemalen door de maalgraad (de fijnheid van de gemalen koffie). Wat hierbij op kan vallen is dat niet elke boon hetzelfde reageert, dit zou betekenen dat je bijvoorbeeld bij een andere koffieboon ook een andere maalgraad nodig hebt. De hoeveelheid koffie die je gebruikt heeft natuurlijk ook invloed op de smaak. De hoeveelheid koffie wordt meestal bepaald door welke soort koffie je gaat zetten zoals een espresso of een latte macchiato.

Voor een professionele koffiemachine betaal je al gauw veel geld en als je die eenmaal hebt aangeschaft ben je er nog niet, nu moet je nog weten hoe die werkt. Om dit te leren is een barista cursus aan te raden.

Moet je een barista cursus volgen?

Om lekkere koffie te zetten is het aan te raden om een barista cursus te volgen. Na het volgen van zon cursus weet je namelijk precies hoe een professionele koffiemachine werkt en daarna kan je dan ook echt zelf heel veel oefenen. Bij het volgen van die cursus leer je meer over:

  • De extractie
  • De schoonmaak van de machine
  • Herkennen van smaken
  • Verschillende soorten bonen

Oefenen is echt nodig, hoe vaker je een koffie hebt gezet hoe meer smaak die krijgt!

 Zit er verschil in welke bonen je moet gebruiken?

Jazeker! Een koffieboon onderscheidt zich simpelweg in de Arabica en Robusta die afkomstig zijn van verschillende landen. De Arabica wordt gezien als boon met een betere kwaliteit, maar er wordt ook vaak een melange van de twee gebruikt om zo tot het ultieme kopje koffie te komen. Daarnaast geeft de branding van de bonen ook invloed op de smaak van het eindresultaat. Het uiteindelijke resultaat wordt op uiterlijk, maar vooral op smaak beoordeeld. Je kan ook nog kijken naar het schuimlaagje op de koffie, blaas hier eens in en trekt de schuimlaag zelf weer samen? Dan heb je een goede kop koffie gezet.

Om dus een koffie foodtruck te beginnen moet je veel oefenen voordat jouw klanten de koffie ook lekker zullen vinden. Maar succes met een koffie foodtruck is gegarandeerd!