We zijn er allemaal wel eens geweest: festivals. Vroeger, als klein kind op pad met je ouders bijvoorbeeld. Misschien ben je nu nog steeds wel een fanatieke festivalganger. Hoe oud je ook bent, het blijft leuk! Het afgelopen jaar is het dan ook (bijna) niet mogelijk geweest om te genieten van festivals door de hele situatie rond het COVID-19 virus, maar stiekem hopen we natuurlijk allemaal dat dit binnen nu en zo snel mogelijk weer mag en kan.

Maar wat vinden we eigenlijk zo leuk aan festivals? Dit verschilt natuurlijk van persoon tot persoon, aangezien iedereen weer andere dingen leuk vindt. De één gaat er heen voor de muziek, om zijn of haar favoriete band te horen of misschien wel om nieuwe muziek te ontdekken, terwijl de ander er heen gaat om een hapje of drankje te doen en cultuur op te snuiven. Ondanks die verschillende redenen heeft iedereen er waarschijnlijk toch wel één gemeen en dat is voor de gezelligheid! Of je nou met je vrienden, familie of partner naar een festival gaat of dat je er in je eentje heen gaat en nieuwe mensen leert kennen, op festivals is het altijd gezellig en maak je plezier!

Festival muziek

Welke soorten festivals zijn er?

Er zijn zo veel verschillende mensen, met nog veel meer verschillende hobby’s en interesses. Dan komt het ook vaak voor dat niet iedereen van dezelfde dingen houdt. Gelukkig zijn er ook veel verschillende soorten festivals. Op die manier is er voor iedereen wat! Zo zijn er bijvoorbeeld:

  • Foodfestivals
  • Filmfestivals
  • Theaterfestivals
  • Muziekfestivals

Foodfestivals staan, zoals de naam al verklapt, helemaal in het teken van “food” oftewel eten. Verspreid over het festival kan je bij verschillende kraampjes en foodtrucks allerlei soorten eten en drinken proeven.

Filmfestivals worden vaak georganiseerd om films die nog in première moeten gaan daar voor het eerst te vertonen. Dit gebeurt vaak in meerde bioscoopzalen, omdat er meestal meerdere films tegelijk worden geïntroduceerd. Op sommige filmfestivals komen zelfs bekende acteurs of actrices langs!

Bij theaterfestivals komen verschillende theatergroepen bijeen om een mooie voorstelling te geven. Deze festivals staan dus vaak in het teken van kunst en cultuur.

Bij muziekfestivals treden artiesten of bands live op voor de toeschouwers. Ze zijn meestal gebaseerd op een bepaalde muziekstijl, zoals een rockfestival of een hiphopfestival. Muziekfestivals zijn meestal terugkerende festivals. Dit betekent dat ze regelmatig opnieuw worden georganiseerd, vaak eens per jaar.

Festival feest

Wat zijn de trends voor festivals?

Doordat alles nu anders gaat, ook wat betreft festivals en het uitgaansleven, zal er ook vast en zeker een verandering komen in trends voor festivals. Zowel trends die nu een grote rol gaan kunnen spelen als trends die in de toekomst misschien ook wel standhouden.

Bij de maatregelen rond het virus valt op dat de versoepelingen die er zijn vaak in de buitenlucht zijn. De kans is groot dat veel festivals straks ook vaker in de buitenlucht zullen zijn. Maar ja, als het zonnetje schijnt en het is lekker weer, wie wil dat nu niet?

Ook kun je voor een festival op reis gaan. Zo kun je naar een locatie waar een bekend festival wordt gehouden. Dit kan je bijvoorbeeld doen middels een studenten jongeren vakantie in Europa! Dit is een avontuur die jij niet wilt missen.

Meer mensen bij elkaar op één plek, des te meer besmettingsgevaar. Daarom gaat het waarschijnlijk vaker voorkomen dat festivals voor kleinere groepen worden georganiseerd.

Tot slot, online of hybride festivals. Het gebeurt nu ook veel op scholen en volwassenen hun werk, bijna alles gebeurt digitaal. Wees dus ook maar niet verrast als binnenkort zelfs de festivals deels of volledig online georganiseerd worden.