Waarom zijn foodtruck hamburgers zo populair?

Een van de meest gerechten snacks in de wereld, de hamburger. Overal waar je komt, kun je bijna wel een hamburger bestellen. In China, Zuid-Afrika, Australië of Brazilië, bestel een hamburger en ze weten precies wat je bedoelt. En ook niet onbelangrijk, jij weet wat je krijgt, geen onbekende lokale specialiteit, maar gewoon een vertrouwde hamburger. Denk bijvoorbeeld aan de McDonalds, de snackbar bij jou om de hoek of wellicht zelfs bij die ene foodtruck bij jou in de stad. Maar waarom zijn hamburgers zo populair? En waarom zijn ze ook zo populair bij kleinere zaken, zoals bijvoorbeeld een foodtruck.

De eerste reden waarom de hamburger zo populair is bij foodtrucks is natuurlijk om zijn bekendheid, iedereen weet wat een hamburger is en kent het. Daarnaast is de hamburger in de basis erg gemakkelijk te bereiden, namelijk 2 broodjes met daartussen een hamburger. Verder is de hamburger het perfecte gerecht om te personaliseren. Mensen houden ervan om hun eten naar eigen smaak aan te passen. En daarnaast is de hamburger toch de guilty pleasure van iedereen?

Wat is de geschiedenis van de hamburger?

Het begin

Het begon naar alle waarschijnlijkheid allemaal rond de 13e eeuw. Het idee van de hamburger (een platgeslagen stuk vlees) werd uitgevonden door de Tartaren. Zij stopten namelijk stukken rundvlees tussen hun zadel en het paard waardoor het vlees mals gemasseerd werd, hierdoor konden ze het rauw eten. Tijdens de Russische verovering brachten te Tartaren het mee naar Rusland, zij keken het kunstje af en voegden er ei en ui aan toe. Zo ontstond de Steak Tartare.

De naam

De Duitse soldaten werden fan van de Russische variant en namen het mee naar hun vaderland. Hamburg was als een van de belangrijkste havenstad een van de eerste plekken waar de steak terecht kwam. De Duitsers kwamen erachter dat de steak nóg lekkerder was wanneer je het licht ging bakken in plaats van het rauw te eten. Zo veranderde de steak in gewoon een hamburger.

Amerika

Volgens de Amerikanen begon de geschiedenis van de hamburger pas echt toen de Duitse immigranten het gerecht meenamen naar Amerika. De Amerikanen hebben eigenlijk de hamburger ‘afgemaakt’. In New York kwam rond 1900 het broodje hamburger voor het eerst op de menukaart. De toevoeging van het broodje dateert dus uit Amerika.

Wie de echte uitvinder is, is nog onbekend. Wat wel bekend is dat de hamburger razendsnel populariteit aan het winnen was. Een van de reden was omdat het broodje lopend was te eten, er was dus geen bestek nodig om dit gerecht te nuttigen.

Daarnaast is de hamburger ook erg gemakkelijk te bereiden, een kok kan voor een groot aantal klanten hamburgers maken. Hierdoor was de hamburger in korte tijd op veel verschillende plekken te verkrijgen.

hamburger met patat en bier

Welke verschillende varianten zijn er?

De hamburger is dus een erg populair gerecht, het is gemakkelijk te bereiden maar ook erg makkelijk aan te passen naar iedereen zijn eigen smaak. Hieronder zijn enkele populaire varianten opgesomd. Maar vergeet niet, je kan je hamburger beleggen naar eigen smaak! Alles kan op een hamburger.

  • Hamburger met kaas (cheeseburger)
  • Dubbele hamburger (extra vlees)
  • Vegetarische hamburger (bevat geen vlees)
  • Hamburger ‘gezond’ (bevat sla, komkommer, tomaat etc.)
  • Hamburger met bacon