Waarom wordt er van eieren eipoeder gemaakt

Eipoeder, ook wel gedroogd eigeel genoemd, is een veelzijdig ingrediënt dat ontstaat door het drogen van verse eieren. Dit proces verwijdert het vocht uit eieren en laat een poedervormig product achter. Eipoeder wordt om verschillende redenen geproduceerd en gebruikt in de voedingsindustrie en andere toepassingen. Hier zijn enkele belangrijke redenen waarom eieren worden omgezet in eipoeder:

Langere houdbaarheid

Eén van de belangrijkste redenen voor het produceren van eipoeder is de verlengde houdbaarheid. Verse eieren bederven vrij snel en moeten gekoeld worden bewaard om hun versheid te behouden. Eipoeder daarentegen heeft een veel langere houdbaarheid en kan bij kamertemperatuur worden opgeslagen. Dit maakt het gemakkelijker om eipoeder in bulk te produceren, te vervoeren en op te slaan zonder zorgen over bederf. 

Gemak van opslag en transport

Eipoeder is veel compacter en lichter dan verse eieren, wat het transport en de opslag ervan aanzienlijk vergemakkelijkt. Het nemen van eipoeder in plaats van hele eieren kan logistieke voordelen bieden, vooral in situaties waarbij grote hoeveelheden eieren nodig zijn, zoals in de voedselverwerkingsindustrie, bakkerijen en restaurants.

Bron: Wulms Egg Group

Voedselveiligheid

Het drogen van eieren tot eipoeder vermindert het vochtgehalte aanzienlijk, wat de groei van bacteriën en schimmels belemmert. Dit draagt bij aan de voedselveiligheid en vermindert het risico op bederf en voedselgerelateerde ziekten. Dit is vooral belangrijk in producten met een langere houdbaarheid, zoals bereide maaltijden, bakproducten en droge mengsels.

Gemakkelijke mengbaarheid

Eipoeder heeft een langere houdbaarheid en is gemakkelijker te mengen dan verse eieren, wat het een handig ingrediënt maakt in diverse toepassingen. Bijvoorbeeld in recepten waarin eieren als bindmiddel dienen, kan eipoeder gemakkelijk worden gemengd met andere droge ingrediënten zonder de noodzaak om verse eieren te gebruiken.

Ruimtebesparing

Voor fabrikanten en voedselverwerkers is eipoeder gunstig vanwege de ruimtebesparing. Het opslaan van grote hoeveelheden verse eieren kan veel fysieke ruimte innemen. Met eipoeder kunnen ze dezelfde hoeveelheid eieren in veel minder ruimte bewaren, waardoor hun magazijn- en opslagkosten kunnen worden verlaagd.

Internationale handel

Eipoeder kan een handige oplossing zijn voor internationale handel. Het kan gemakkelijker zijn om eipoeder over grenzen te vervoeren en te importeren dan verse eieren, vanwege de beperkingen die gelden voor de invoer van verse voedingsmiddelen in sommige landen.

Bron: CBS – internationale handel

Diversiteit van toepassingen

Eipoeder kan worden gebruikt in een breed scala van toepassingen, waaronder bakken, koken, bereide maaltijden, snoep, sauzen, vleesproducten en nog veel meer. De veelzijdigheid van eipoeder maakt het een waardevol ingrediënt voor voedselproducenten die streven naar consistente kwaliteit en smaak in hun producten.

Al met al wordt eipoeder geproduceerd vanwege de praktische voordelen die het biedt op het gebied van houdbaarheid, opslag, voedselveiligheid en gemak van gebruik. Het is een essentieel ingrediënt geworden voor de voedingsindustrie en andere toepassingen waarbij de voordelen van eipoeder opwegen tegen die van verse eieren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *