Weten welk type kookgerei je moet kopen, kan erg verwarrend zijn. Er zijn zoveel merken die beweren de beste te zijn – de veiligste, meest duurzame, beste warmteopslag, gegarandeerd niet plakkerig – de lijst gaat maar door. 

We kennen allemaal traditionele metalen pannen – aluminium, roestvrij staal, gietijzer, enz. Eén type kookgerei is echter relatief nieuw voor de thuiskeuken: kookgerei met keramische coating. 

Wat is keramisch kookgerei?

Coatings voor kookgerei worden al tientallen jaren gebruikt. Fluorpolymeercoatings zoals PTFE (afkorting van Polytetrafluorethyleen) worden sinds de jaren 40 commercieel gebruikt om kookgerei met antiaanbaklaag te maken. PTFE heeft een hoog smeltpunt en is bestand tegen water en voedingsmiddelen die water bevatten.

Keramisch pannen zijn in wezen metalen pannen met een dunne keramische laag erop. De metalen kern of “substraat” van de pan varieert. Sommige bedrijven gebruiken geanodiseerd aluminium, een goedkoop metaal en een goede warmtegeleider; andere merken gebruiken gietijzer of roestvrij staal. Hoe dan ook, alle pannen met keramische coating gebruiken een soort metaal als basis.

De meeste keramische coatings zijn eigenlijk “Sol-gel” coatings die bestaan ​​uit silica (zand) en andere anorganische chemicaliën. Dit is de voorkeursmethode voor het aanbrengen van keramische coatings op kookgerei om het minder of niet-klevend te maken.

Anti-aanbak

Sol-gel wordt typisch op het metalen substraat gespoten en vervolgens op zeer hoge temperatuur gebakken. Afhankelijk van de fabrikant kan dit uithardingsproces variëren tussen 400 en 800 graden Fahrenheit. Hoewel Sol-gel-coatings technisch harder zijn en bestand zijn tegen hogere temperaturen dan PTFE-coatings, adviseren de meeste bedrijven hun klanten om pannen met keramische coating niet boven 500 graden te verwarmen, anders kan de keramische coating loslaten. 

Wanneer dit gebeurt, kan de keramische pan zijn anti-aanbakeigenschappen verliezen en wordt het oppervlak grof of korrelig. Deze pannen worden meestal niet aanbevolen om in de vaatwasser of onder de grill te gebruiken.

Zijn keramische coatings anti-aanbak?

Keramiek is van nature geen anti-aanbaklaag. Dit is de reden waarom de meeste bedrijven Sol-gel-technologie gebruiken om een ​​keramische antiaanbaklaag te creëren. Maar het idee van keramisch kookgerei met antiaanbaklaag is nogal een verkeerde benaming. Want het verslechtert het gladde oppervlak op pannen met keramische coating meestal na verloop van tijd en dit proces kan worden versneld als de pannen regelmatig worden blootgesteld aan hoge temperaturen.

Pan verwarming en koeling

Het beste wat je kunt doen om voor jouw keramische pan te zorgen, is door het langzaam op te warmen en hoge temperaturen helemaal te vermijden. Het gebruik van lage tot middelmatige warmte-instellingen verlengt de levensduur van jouw pan. 

Door jouw kookgerei steeds weer aan extreme temperaturen bloot te stellen, zal de coating aantasten en tot overmatig plakken leiden. Als de coating ontleedt, kan het oppervlak van jouw kookgerei er ruw of korrelig uitzien. Wees dus voorzichtig bij het koken met keramische potten en pannen bij hoge temperaturen en onthoud dat langzaam en laag de beste manier is om te gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *