Walnoten zijn eigenlijk geen echte noten, maar steenvruchten. De binnenkant van deze noot is wat stenig, zoals ook bij de abrikoos of kers het geval is. Walnoten zijn zacht en licht zoetig van smaak. Je kunt walnoten kopen in verschillende varianten. Zo zijn er biologische walnoten, gepelde walnoten, walnoten in dop en ook in notenmixen kom je de walnoot regelmatig tegen. De walnoten zijn zeer geliefd in de keuken. Op verschillende manieren kun je deze noot toevoegen aan je gerecht. Je kunt er de heerlijkste broden mee bakken, salades mee verrijken, maar ook in vleesgerechten vinden we de walnoten terug.
Inhoudsopgave
Salades met walnoten
De zachte, lichtzoete smaak en de crunchy bite zorgen voor een extra dimensie van je salade. Walnoten zijn heerlijk in combinatie met het licht pittige met rucola, maar ook een frisse waldorfsalade maak je met walnoten. Hiervoor combineer je frisse bleekselderij met de walnoten en voeg je er appel, mandarijn of druiven aan toe. Een andere salade met walnoten die erg lekker is en zeker het proeven waard, is de combinatie van sla met brie en honing. Voor salades kun je het best gebruik maken van walnoten die ontdaan zijn van het bruine vliesje. Deze zijn wat minder bitter van smaak.
Bakken met walnoten
Ook bij het bakken kun je prima gebruik maken van walnoten. Voeg bijvoorbeeld wat walnoten toe aan de traditionele appeltaart voor een extra bite of geef de appelcake net even wat meer smaak. Een zoet baksel waarbij de walnoten niet vergeten mogen worden, is baklava. De walnoten in combinatie met het filodeeg en de honing is een heerlijk dessert. Ben je op zoek naar een stevig ontbijt? Dan is het walnootbrood zeker een aanrader. Gebruik hiervoor grofgehakte walnoten en gebruik walnotenolie voor een nog betere smaak.
Sauzen met walnoten
Walnoten lenen zich ook uitstekend voor de bereiding van sauzen. Met name champignons en andere paddenstoelen zijn heerlijk in combinatie met deze noot. Maak bijvoorbeeld een heerlijke pasta met een saus van walnoten of bak een lekker stukje vlees met walnotensaus. Door de walnoten te hakken, kun je deze ook prima gebruiken als garnering. Zo maak je jouw stukje vlees nog aantrekkelijker.
Walnoot Tapenade
Met de walnoot als basis, kun je ook heerlijke smeersels en dips maken. De tapenade van walnoot is hiervan een uitstekend voorbeeld. Combineer hiervoor bijvoorbeeld zongedroogde tomaten met walnoten of maak met paprika als basis een lekker smeersel. Deze smeersels en dips zijn heerlijk als voorafje, maar ook erg lekker op tafel als snack op een broodje.
Ook lekker voor tussendoor
Je kunt walnoten gebruiken om lekkere gerechten mee te maken, maar de walnoot is uiteraard ook erg lekker en gezond als tussendoortje. Neem een handjevol als snack voor de lekkere trek of zet een lekker mix van noten voor je gasten neer. Walnoten bevatten verschillende goede voedingsstoffen en zijn dan ook niet alleen erg lekker, maar ook een erg verantwoord tussendoortje. Lekker en gezond!