De historie van Twentse krentenwegge

Wie wel eens in Twente is geweest heeft vast kennisgemaakt met de Twente krentenwegge. Dat is een heerlijk gevuld krentenbrood, dat besmeerd is met een laag echte boter. De krentenwegge is niet zomaar een streekgebonden brood. Het is een brood, dat oorspronkelijk werd gegeten als geboortegebak. De smaak was vroeger ook al uitzonderlijk goed, maar de Twentse krentenwegge stond ook bekend vanwege de uitermate grote afmetingen. Dat was ook nodig, want bij een geboorte moest niet alleen de familie ervan eten, maar ook alle buren. Tegenwoordig wordt de krentenwegge vaak als lekkernij geserveerd bij een kop koffie.

1. Heidens offer

De geschiedenis van de Twentse krentenwegge gaat terug tot in de tijd van de heidenen. Om te voorkomen dat een pasgeborene kon worden behekst, werden er allerlei kruiden aan het brood toegevoegd. Voorbeelden van geesten afwerende kruiden zijn anijs en kummel. Met het serveren van het brood ging ook een heel ritueel gepaard. Het was de bedoeling dat de vader van het kind, de kraamheer, zijn kind boven het hoofd hield. Dat was symbolisch de erkenning van het vaderschap. Tevens betekende die erkenning dat het kind recht had op de vriendschap van de gemeenschap, het noaberschap.

2. Happening

Het aanbieden van een Twentse krentenwegge is dus een zeer oude traditie, die in sommige gemeenschappen in een afgeslankte vorm nog steeds plaatsvindt als bewijs van een hechte gemeenschap. Nadat een kind is geboren wordt op een afgesproken dag het krentenbrood opgehaald bij de plaatselijke bakker. De originele Twentse krentenwegge was zo groot, dat die op een ladder, gedragen door sterke mannen, moest worden vervoerd. Vervolgens ging het in een optocht, waarbij het hele dorp betrokken was, naar het kraamhuis. Daar werden rijmpjes opgezegd om de kleine alle goeds te wensen en werd het brood in plakken gesneden en uitgedeeld aan alle aanwezigen.

3. Streekproduct

De Twentse krentenwegge is een streekproduct dat tegenwoordig in heel Nederland kan worden gegeten. De echte liefhebbers zijn er echter van overtuigd, dat de krentenwegges die buiten Twente door bakkers worden gemaakt het wat smaak betreft niet halen bij de originele producten. In Twente kan de krentenwegge op bestelling worden gebakken, en de broden zijn dan rijkelijk gevuld met krenten. Er is keus uit een kleine krentenwegge van 18 plakken, een middelgrote krentenwegge van 28 plakken en een grote krentenwegge. Dat is een bijzonder groot brood, waar ongeveer 70 plakken uit gesneden kunnen worden.

Tip: Regionalhighlights.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *