Champagne voor feestelijke gelegenheden

Tijdens feestelijke gelegenheden wordt er graag een wijntje gedronken. Bij speciale gelegenheden is dit soms een champagne. Je kunt champagne ook drinken tijdens een diner, bij gerechten als oesters. In tegenstelling tot wat de meeste Nederlanders doen – uitsluitend champagne drinken tijdens de viering van oud en nieuw – is champagne een vrolijk fruitige wijn, die bij allerlei gelegenheden toepasselijk is. Wat een champagne uitgesproken feestelijk maakt zijn de bubbels. Die zitten in de wijnen van elk wijnhuis, zoals dat van Deutz Champagne. Om echt van champagne te kunnen genieten is het goed om de achtergronden te bestuderen.

1. Deutz Champagne

Deutz champagne staat niet voor één specifieke wijnsoort, maar voor alle wijnen van het wijnhuis Deutz. Dat bestaat al meer dan 180 jaar. Het werd ooit opgericht door William Deutz, de naamgever, en Peter Mumm. Het bedrijf is gevestigd in de buurt van de Franse plaats Reims. De naam Deutz is auteursrechtelijk beschermd. De wijnen van dit wijnhuis hebben een goede naam opgebouwd vanwege hun elegantie en finesse. Het zijn droge wijnen met een gematigd gehalte aan alcohol. De vier bekendste wijnen van dit wijnhuis zijn Deutz Rosé, Deutz Blanc de Blancs, Deutz Brut Reserve en de Deutz Brut Klassiek.

2. Do’s and don’ts

Als Nederlanders Deutz champagne drinken stapelen ze vaak fout op fout. Zelfs het openen van de fles doen wij niet goed. Bij het ontkurken vinden wij dat de kurk van de fles moet knallen. Niets is minder waar. De kruk van een fles moet voorzichtig worden verwijderd, zodat alle champagne in de fles blijft zitten. Het is toch zonde als zo’n kwaliteits product wordt verspild? Bij het inschenken in het glas is het de bedoeling dat het schuim niet over de rand van het glas stroomt. Schenk de champagne rustig in, in enkele keren, totdat de wijn enkele centimeters onder de rand staat.

3. Het glas

Champagne wordt in Nederland vrijwel altijd geserveerd in een flûte. Bij een goedkope champagne is dat geen probleem. Maar als je een goed glas Deutz champagne drinkt is het beter om dat in een Bourgogne glas te serveren. Dat glas is wat breder, zodat je maximaal kunt genieten van het bouquet van de wijn. In een flûte heeft de wijn niet de kans om zich volledig te openen. Daardoor gaat een groot deel van de smaak verloren. Een tip die geldt voor elk champagneglas is, dat het goed schoon moet zijn.

Tip: Latelierduchampagne.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *