Hoe regel je een foodtruck vergunning?

Een foodtruck aanschaffen is natuurlijk heel leuk. Het is anders dan anders maar, toch wel een leuke uitdaging. Maar voordat je ergens kan gaan staan moet je eerst een foodtruck vergunning aanvragen. Dat doe je door het aanvragen bij je gemeente. Wil je graag weten welke foodtruck vergunningen er zijn? Lees dan onze blog!

Welke vergunningen heb ik nodig?

Er zijn verschillende soorten vergunningen nodig voor een foodtruck. Het hangt er natuurlijk ook vanaf waar je wilt staan en of je muziek draait. Hieronder wordt beschreven welke vergunningen er zijn.

  • Standplaatsvergunning
  • Hygiëne (HACCP)
  • Buma/Stemra
  • Evenementenvergunning
  • Alcoholvergunning 

Standplaatsvergunning

Ben je van plan om goederen te verkopen uit je foodtruck? Door bijvoorbeeld met een patatkraam? Dan is het van belang dat je in het bezit bent van een standplaatsvergunning. Je kan een standplaatsvergunning regelen bij je gemeente. Er zijn verschillende soorten vergunning onder de standplaatsvergunning zoals, voor een vaste standplaats, een tijdelijke standplaats en/of seizoen standplaats voor een seizoen product. De kosten van een vergunning hangt van verschillende factoren af. Zo hangt het van de gemeente af en voor wat voor soort standplaats je wilt. Ook kan de locatie een verschil maken in de prijs.

Hygiëne (HACCP)

Je hebt niet bij elke foodtruck een HACCP nodig. Het hangt ervan af wat je verkoopt. HACCP staat voor Hazard Analysis Critical Control Points. Als je eten verkoopt ben je van belang om de HACCP aan je foodtruck toe te passen. De HACCP is van belang om de kans te verkleinen dat je bedrijf in gevaar komt door voedselveiligheid. Maar hoe regel je een HACCP? Daarvoor zijn 2 manieren om eraan te voldoen.

Wil jij zelf een HACCP opstellen?

Wanneer je van plan bent om zelf een voedselveiligheidsplan opstelt doe je dit aan de hand van de 7 basisprincipes van het voedselveiligheidssysteem. 

Hygiënecode

Bij een hygiënecode wordt gebruikgemaakt van een kant en klaar hygiëneplan. Deze kan je eenvoudig toepassen aan je bedrijf. Je kan hier aan komen door de goedgekeurde code te bestellen via de Koninklijke Horeca Nederland.

Buma/Sterma

Wil je graag muziek draaien in je foodtruck? Dan heb je te maken met muziekrechten. Je moet namelijk betalen om muziek te draaien in je foodtruck. Voor kosten informeer dan bij Buma/Sterma.

Evenementenvergunning

Als je met je foodtruck wilt staan op een evenement, kan het van belang zijn dat je in het bezit moet zijn van een evenementenvergunning. Dat hangt per gemeente af. Soms kan een melding al voldoende zijn. Je kan digitaal je evenementenvergunning aanvragen via het berichtenbox. Een berichtenbox werkt eigenlijk hetzelfde als een email.

Alcoholvergunning

Het is niet de bedoeling dat je zomaar alcohol verkoopt in je foodtruck. Je hebt daar voor een drank- en horecawetvergunning nodig. Deze kan je aanvragen bij je gemeente en is persoonsgeboden. Koop je een tweedehands foodtruck? Dan is het niet mogelijk om zijn drank- en horecawetvergunning over te nemen. En ook bij een foodtruck mag je geen alcohol inschenken aan jongeren onder de 18 jaar.

Vond je dit Interessant? Lees ook onze andere blogs over foodtrucks!

Afbeelding met tekst, binnen, bureau  Automatisch gegenereerde beschrijving

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *