Een foodtruck starten: hier moet je op letten!

Foodtrucks, je ziet ze steeds vaker in het huidige straatbeeld. Op het plein bij jou in de buurt of op evenementen. De foodtruck is een opkomend fenomeen dat steeds meer populariteit aan het winnen is. In deze blog vertellen we je de belangrijkste punten hoe jij een succesvolle foodtruck kan starten!

Hoe moet ik een foodtruck starten?

Vaak zijn de mensen die een foodtruck willen starten chef-koks of hobbykoks die meer vrijheid willen hebben. Ze hopen deze vrijheid dan te vinden door het starten met hun eigen foodtruck. Het starten hiervan is een stuk laagdrempeliger dan het starten van een compleet nieuw horecabedrijf.

1. Schrijf een ondernemersplan

De eerste stap waar je mee aan de slag gaat, nog voor dat je ook maar iets gaat aanschaffen, is het schrijven van een gedegen ondernemingsplan. Dit plan is jouw fundering voor de toekomst! Veel beginnende ondernemers gaan al snel de fout in door maar gewoon te starten zonder hier kritisch over na te denken. De belangrijkste aspecten waar je over moet nadenken zijn de volgende punten:

 • Waarom zouden mensen bij mijn foodtruck willen bestellen?
 • Wat maakt mijn foodtruck onderscheidend van de rest?
 • Is er vraag naar een extra foodtruck? Met andere woorden, is er al veel concurrentie?
 • De markt in kaart brengen. Wie is mijn doelgroep? Wie wordt mijn klant?
 • Hoe ga ik dit financieren en met welke kosten moet ik rekening houden? Denk aan aanschaf foodtruck, interieur, voorraad, vaste lasten, verzekeringen etc.

 

foodtruck-starten

 

2. Een KVK-nummer om je foodtruck te starten

Wanneer je een ondernemingsplan hebt geschreven is het tijd voor de volgende stap om een foodtruck te starten. Als het goed is heb je nu alle zaken die komen kijken bij het starten van een foodtruck onderzocht en in kaart gebracht. Dan gaat nu het echte werk beginnen! Je gaat je bedrijf inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK). Wanneer je een bedrijf wil starten is het verplicht om je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Met een KvK-nummer kun je bijvoorbeeld je belasting regelen en btw terugvragen van je ingekochte voorraad.

3. Vind een truck en “brand” hem

Wanneer je de technische zaken geregeld hebt is het tijd om een foodtruck te kopen. Deze hoeft nog niet per se in de stijl te zijn hoe jij die wilt hebben. Je kunt namelijk jouw truck branden. Dit betekent simpelweg: in de stijl maken die bij jouw merk past. Ga jij voor het verkopen van pizza’s, dan kun je ervoor kiezen om een foodtruck te kleuren in de stijlen van de Italiaanse vlag. 

4. Vind jou klanten en start met verdienen!

De laatste stap is om klanten te zoeken. Dit heb je waarschijnlijk ook al in jouw ondernemersplan gedaan. Je kunt er voor kiezen om als foodtruck aan huis te komen. Ook kun je ervoor kiezen om een provincie te nemen zoals: een foodtruck in Friesland. Dit zorgt ervoor dat jij geen onnodige reiskosten maakt. 

een-foodtruck-starten

Vind een foodtruck via marktplaats

De kosten van een foodtruck starten

De aanschafkosten van een foodtruck lopen aardig uiteen. Het ligt eraan welke keuzes je gaat maken en wat je met je truck wil uitstralen. Echter zijn de mogelijkheden eindeloos. Van Amerikaanse schoolbussen tot schaftketen en bakfietsen, plus nog alles wat daartussen zit. Hoe maak je deze keuze? Daarnaast moet je er ook nog rekening mee houden of de truck nog verbouwd moet worden.

Zoals eerder genoemd lopen de kosten van een foodtruck sterk uiteen. Kosten van een kleine trailer starten vanaf ongeveer €4.000 tot €8.000 euro exclusief btw. Je kunt er ook voor kiezen om een oldtimer aan te schaffen, deze hebben een prachtige uitstraling, maar hier hangt ook een prijskaartje aan. Oldtimers van bijvoorbeeld de populaire merken Citroen of Volkswagen starten ongeveer vanaf €45.000 euro exclusief btw.

Foodtruck op marktplaats

Het is daarom ook interessant om eens op Marktplaats te kijken. Hier staan vaak tweedehands foodtrucks op die zeker nog in staat zijn voor een nieuwe eigenaar. Het is wel handig om goed te kijken of de foodtruck nog in goede staat is. Niet iedereen doet zijn foodtruck weg, omdat ze met de truck stoppen. Verder is het ook mogelijk om een foodtruck te huren. Kijk op de website van FoodtruckBooking voor meer informatie! Hierdoor heb je weinig tot geen startkapitaal nodig en kun je toch beginnen met je foodtruck onderneming!

Extra informatie voor het starten van een foodtruck

Hoe wordt mijn foodtruck succesvol?

De basis van een succesvolle foodtruck onderneming is het schrijven van een ondernemingsplan zoals beschreven is in de paragraaf hierboven. Echter is dit natuurlijk geen garantie succes.

Zaken om rekening mee te houden zijn:

 • Wees origineel & creatief. De concurrentie wordt steeds groter, dus waarom zouden mensen bij jouw foodtruck moeten bestellen?
 • Wees onderscheidend, door de hevige concurrentie heeft de consument genoeg mogelijkheden. Probeer je bijvoorbeeld te onderscheiden van je concurrent. Door bijvoorbeeld een specifiek gerecht te bereiden.
 • Zorg voor een leuke uitnodigende stijl. Kleed je foodtruck mooi aan. Zorg dat je opvalt!

Welke wet- en regelgeving zijn er voor foodtrucks?

Voordat je vanuit je nieuw ingerichte foodtruck aan de slag wil om de mensen kennis te laten maken met jouw overheerlijke gerechten, moet je ervoor zorgen dat je alle papieren in orde hebt. Hieronder een kleine samenvatting van regels waar je je aan moet houden:

 • Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit: Horecaondernemers moeten zich aan strikte hygiëneregels houden
 • Sociale hygiëne: Voor specifieke producten zoals: rauwe vis (sushi), döner of ijs gelden nog strengere regels.
 • Vergunningen: Je mag niet zomaar je foodtruck ergens plaatsen en gaan verkopen. Hiervoor heb je een vergunning nodig. Controleer dus altijd of je vergunning in orde is voordat je begint met verkopen!
 • Verzekeringen: zorg er altijd voor dat je foodtruck goed is verzekerd. Daarnaast is het ook belangrijk om te voldoen aan de brandveiligheid regels. Het is verstandig om je hierin te verdiepen, elke gemeente hanteer hier andere regels voor.