Is het nou friet of patat, hoe noem jij het?

Het is weekend dus tijd voor patat! Hoe je ze ook noemt patat of friet, iedereen is gek op die goudgele staafjes. Maar welk soort patat vinden wij Nederlanders nou het lekkerst en hoe maak je thuis zelf de lekkerste patat?

Friet of patat?

De patat-friet grens. Ja hij bestaat echt! Het is de informele benaming voor een opvallend taalverschil binnen het Nederlandstaalgebied. In Nederland zit de verdeling hem in of je boven of beneden de grote rivieren afkomstig bent. Boven hebben wij als Nederlanders vaak een voorkeur voor en/of een afkeer van een van beide varianten. Daarnaast heb je natuurlijk veel verschillende sauzen die je bij je patat kan eten en ook weer bijgerechten die het een kapsalon maken. Het verschilt echt van plaats tot plaats hoe de patat wordt klaargemaakt door bijvoorbeeld biologische aardappels te gebruiken of de schil er omheen te laten.

Wat is de meest gegeten patatvariant?

De één vindt een patatje oorlog het lekkerst en de ander neemt liever een patatje mayo, iedereen heeft hier zo zijn eigen voorkeur in. Gelukkig zijn er dan ook genoeg verschillende soorten in Nederland zoals:

  • Patat met mayo
  • Patat oorlog (met of zonder ui)
  • Patat joppie
  • Friet speciaal (mayo, ketchup en ui)

Het verschil vind je vaak niet in de patat zelf, Maar de allerlekkerste frietjes maak je van bloemige aardappelen zoals bijvoorbeeld van bintjes. Dat zijn vrij grote lange aardappelen die voldoende zetmeel bevatten om je patat lekker goudgeel en krokant te maken.

Friet of patat, hoe noem jij het?

Hoe bak je thuis de lekkerste patat?

Wat het allerbelangrijkste is voor het maken van patat is dat je de juiste aardappelen gebruikt. Je patat kan door te kleine aardappelen al snel te knapperig worden en zo zal je dus nooit de lekkere patat smaak krijgen. Nog een fout die veel wordt gemaakt is het afspoelen van de net gesneden patat, hierdoor verdwijnt al het zetmeel en dat is funest voor de smaak en kleur van je patat. Spoel de aardappel liever even in hun geheel kort af, Zo neem je enkel het teveel aan zetmeel weg en niet wat er binnen in de aardappel zit.

Na het spoelen kan je beginnen met het echte werk: het snijden van je patat!

Hou je van dikke of dunne patat? Snijden doe je vooral volgens jouw eigen smaak. Leg er vooral geen meetlint naast. Ook de keuze van het frituurvet hangt af van jouw smaak. Je kan kiezen voor een plantaardige olie. Kies dan wel een olie die tegen hoge temperaturen aankan.

Bak jij je patat in de airfryer of de frituurpan?

Laten we beginnen met het vergelijken van de twee, een frituurpan bakt de patat in frituurvet en de airfryer bakt de patat door middel van hete lucht. De airfryer is te vergelijken met patat bakken in de oven. Friet uit de airfryer is dan ook veel minder vet dan de patat uit de frituurpan. Daarnaast zou je kunnen zeggen dat je in de airfryer gemiddeld meer patat kan bakken doordat er in de frituurpan nog frituurvet bij in moet.

Volgens veel Nederlanders hoort de patat gewoon lekker uit de frituur te komen. De smaak zal nooit hetzelfde zijn vanuit een airfryer. Genoeg over patat, ben je benieuwd waarom de snackbar zo populair is? Lees dan ook de blog: waarom is de snackbar zo populair?