Wat is een vlonder?

Wat is een vlonder?

Een vlonder (ook wel vonder genoemd) is een smalle brug, vaak niet meer dan een of twee planken breed of een balk. Een vlonder kunt u overal neerzetten, meestal worden ze bij een vijvertje, sloot of meertje neergezet om bij het water te kunnen zitten. Maar ze kunnen ook gewoon als terras worden gebruikt of midden op het gras worden geplaatst zonder ook maar iets van water er omheen.

RVS Vlonderschroeven

Bepaal eerst de plaats van de vlonder

Waarschijnlijk heeft u al een idee in uw hoofd waar u de vlonder wil plaatsen. U moet eerst gaan uitzoeken of de plek wel geschikt is voor een vlonder, misschien zitten er wel dikke wortels van een boom op die plek of zit er een fundering onder de grond. Het kan zijn dat u de grond vrij moet maken of een andere plek moet kiezen omdat het simpelweg niet kan. Het bepalen van de kwaliteit van de grond is ook van groot belang want, als de grond niet stabiel is moeten er misschien tegels worden geplaatst.

Hoe gaat u een vlonder plaatsen?

Denk erbij na als u een vlonder legt dat u de planken op de juist manier neer legt. U moet dit voor de plaatsing van de grondpalen en de liggers al bepaald hebben want, dat bepaalt de positie van de grondpalen en de liggers. Heeft u de vlonder aan het water liggen? Dan is het mooi om de planken richting het water te doen of in een soort pijl naar het water toe.

Wat heeft u nodig?

Voordat u gaat beginnen aan de bouw van een vlonder heeft u bepaalde gereedschap nodig.

  • Een grondboor
  • Een waterpas
  • Een zaag
  • Een potlood
  • Een meetlint
  • Een hamer
  • Een boormachine
  • RVS vlonderschroeven of steigerhout schroeven

Waarom Steigerhout schroeven?

RVS vlonderschroeven of Steigerhout schroeven zijn perfect geschikt voor het aanleggen van een vlonder, omdat de kop mooi klein is, zodat de schroef mooi verzinkt in het hout en u niet hoeft voor te boren. Dat kan u een hoop kostbare tijd schelen.

Dankzij de bijzondere RVS gaan de schroeven niet kapot als u hardere soorten hout gebruikt; zeer geschikt voor steigerhout of hardhouten dus. Door de speciale punt splijt het hout niet, laten de planken niet meer los en zijn de vlonderschroeven bijna niet meer zichtbaar, dat zorgt voor een mooie afwerking en een duurzame oplossing.