Recept huzarensalade met rundvlees

Koude salades liggen vaak aan de basis van een mooi opgemaakte koude schotel. Het ‘Russisch-ei’, wat je zo in de supermarkt kunt kopen, is hiervan een eenvoudig maar treffend voorbeeld. Het Russisch-ei bestaat uit een huzarensalade, gedecoreerd met o.a. ei, mayonaise, augurk, wortelsnippers en wat zilverui. Het supermarkt Russisch-ei haalt het natuurlijk niet bij een zelfgemaakte koude schotel. De koude schotel kun je naar hartenlust decoreren met rauwkost én fruit (lekker met druif en verse ananas bijvoorbeeld). Om te werken met een smakelijke basis, maak je de huzarensalade gewoon zelf.

Overheerlijk recept voor huzarensalade

Wat heb je nodig om een huzarensalade te maken voor circa 4 personen? Volg ons huzarensalade recept op … en genieten maar!

Huzarensalade ingrediënten voor 4 personen:

  • 500 gm draadjesvlees (magere runderlappen)
  • 500 gm aardappels (bij voorkeur voorgegaard, zoals van Cêlavíta, blijft beter in vorm)
  • 350 gm doperwten (traditioneel toch echt uit een pot i.p.v. diepvries)
  • 5 el romige mayonaise
  • 1 el Worchestershiresaus (naar smaak 2 el)
  • halve el milde mosterd
  • 2 rode uien (zachter van smaak en toch pittig)
  • 2 appels (zachte, zoete appels)
  • 2 zoetzure augurken
  • Op smaak maken met peper en aromat (van Knorr)

Recepten voor huzarensalades kunnen soms nogal eens verschillen. Wij hebben hier de basis ingrediënten genoemd die een goede huzarensalade écht kenmerken. Naar ons idee is witte wijnazijn onnodig indien je Worchestershiresaus gebruikt (dé absolute smaakmaker van de huzarensalade).

Hoe werk je ons recept uit?

De huzarensalade maken

Je begint met het rundvlees. Laat de runderlappen allereerst een uur op huiskamertemperatuur komen. Ondertussen zet je een braadpan op een hoge stand, voeg een half flesje bak & braad toe (vet ruim toevoegen). Je kunt nu de runderlappen insmeren met mosterd. Braad ze vervolgens stevig in de braadpan. Zijn de runderlappen goed gebraden? Voeg nu een halve liter kokend water toe, anderhalf rundvlees bouillonblokje en een laurierblaadje (2 kleine, of 1 grote). Laat vervolgens de runderlappen minimaal 4 uur sudderen op een lage stand. Neem af en toe een kijkje, draai ze om en voeg eventueel nog wat kokend water toe bij veel verdamping.

Is het draadjesvlees bijna klaar, dan kun je alvast voorbereidingen treffen met de overige ingrediënten.

  • Kook de Cêlavíta voorgegaarde aardappeltjes zo’n 2 minuten (niet langer). Deze blokjes/schijfjes blijven mooi in vorm zonder uiteen te vallen (wat belangrijk is bij een huzarensalade). Zijn de schijfjes gaar, snijd ze dan in nog kleinere partjes/blokjes. Laat afkoelen in een vergiet.
  • Snipper de uien en plaats in een grote schaal.
  • Snijd blokjes van de appels, en voeg toe in de schaal.
  • Snijd de augurken eveneens in blokjes en voeg ook toe in de schaal.
  • Is het draadjesvlees klaar? Laat afkoelen op een bord.
  • Zijn zowel de aardappels als het draadjesvlees afgekoeld? Voeg toe in de schaal.
  • Voeg ook de doperwten toe en meng het geheel nu zorgvuldig op luchtige wijze.
  • Voeg nu de eetlepels mayonaise en Worchestershiresaus toe, meng het geheel opnieuw.

Tijd om te proeven! Is het geheel goed van smaak, of nog wat flauw? Voeg aromat en peper toe. Naar smaak kun je eventueel ook nog wat Worchestershiresaus toevoegen! Bon appétit!